divendres, 4 de març de 2011

Sentència contra la SGAE

Ahir l’audiència de Barcelona va dictar sentència a favor de Padawan SL en la seva causa contra la SGAE per el cobrament del cànon digital. Ho he vist al bloc de Pirates de Catalunya i com a bon pirata que sóc copio l’article tal qual per tal de difondre’l.

La victòria de la Padawan sobre l’imperi SGAE

Ahir, 3 de març, va ser un dia gran per als que defensem que el cànon de la SGAE (remuneració compensatòria per còpia privada) no es pot aplicar ni a empreses ni a professionals, només a particulars. L’Audiència de Barcelona ha sentenciat en ferm en favor de Padawan SL i ha condemnat la SGAE a pagar les costes. Padawan, la petita empresa que des del 2007 planta cara a l’imperi de la SGAE, ha vist compensats els seus esforços amb una sentència que, aquest cop sí, és inapel·lable i posa fi a la qüestió.

La sentència posa fi a la qüestió Padawan, és cert, però obre la porta a una sèrie de reclamacions pel cànon cobrat indegudament que, a mig termini, pot suposar un cop demolidor per a la SGAE i per a tota la plèiade de societats recaptadores que li fan costat (EGEDA, AIE, AGEDI, CEDRO, Visual). Segons l’advocat que ha guanyat el cas, Josep Jover (cap de llista per Lleida amb Pirates de Catalunya en les passades autonòmiques), l’estat podria reclamar la devolució d’uns 300 milions d’euros cobrats injustament, i no és aventurat pensar que el sector privat també reclamarà.

Les conseqüències d’aquesta sentència encara haurien d’anar més enllà. Demostrada la incoherència i la il·legalitat del cànon, i després de deixar en evidència l’aviditat d’unes societats que només pensen a recaptar a tort i a dret (a tort: ha quedat demostrat), és d’esperar que es produeixi un canvi profund en la legislació sobre protecció de drets d’autor i sobre drets de còpia. Tant de bo, aquest cop, el legislador tingui a bé fer el que s’ha negat a fer fins ara: escoltar totes les parts implicades, també els ciutadans.

Per si tot això semblés poc, aquesta sentència ve a confirmar que la llei Sinde és inaplicable i que ha estat un error gravíssim que passarà factura als conxorxats que la van aprovar.

Des de Pirates de Catalunya felicitem l’Ana M. Méndez per la victòria i el Josep Jover per la magnífica feina; de moment, a TRAXTORE ho celebraran demà, dissabte. La pluja de sentències contra el cànon no ha fet més que començar.

Entrades relacionades:
11/11/2010 Pirates
29/11/2010 Pirates, primera estocada
22/12/2010 La solidaritat de la SGAE
24/12/2010 Manifest per a una Xarxa Neutral
18/02/2011 NO ELS VOTIS

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada