dimecres, 2 de març de 2011

Distància a la lluna

Imagina que una pilota de bàsquet representa la Terra i una de tenis la lluna. A quina distància hauries de col·locar la pilota de tenis per que guardi proporció amb la distància entre la Terra i la lluna?

Aquesta és la pregunta que fa el protagonista d’aquest vídeo (vist a Amazings) a gent que es troba per el carrer, i tots fallen! (la resposta en el minut 1:20)La lluna és l’objecte més proper a la Terra però està més lluny del que molts imaginen i en part per culpa d’imatges presses des de perspectives favorables per a l’enquadrament (com la que publicava fa un temps de Rea i Tità) o directament retocades com la que il·lustra aquesta entrada.

La lluna es troba concretament a uns 384.400 km de la Terra, la llum tarda poc més d’un segon en recórrer aquesta distància però els astronautes de la missió Apolo XI varen tardar 4 dies en arribar-hi.

Molts dels defensors de que l’home mai ha arribat a la lluna es pregunten que, d’haver-ho fet, com és que no s’hi ha tornat? La resposta és que no és tant fàcil.

Certament tenim els coneixements i la tecnologia per repetir-ho però el cost econòmic és immens i la voluntat política nul·la, ja que des de un punt de vista científic enviar homes a la lluna no aportaria res (o quasi res) de nou si no hi ha intenció d’anar més enllà (Mart) i, sobre tot, per que la necessitat propagandística per la pugna del lideratge mundial en els temps de la guerra freda, que va impulsar aquells viatges, fa temps que va desaparèixer.

Així doncs és bàsicament una qüestió de diners i per aquest motiu iniciatives com el Google Lunar X PRIZE que us presentava aquí l’altre dia i que busquen abaratir els costos de l’exploració espacial i generalitzar-la son tant importants.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada