divendres, 12 de juny de 2015

Vacunes homeopàtiques

El passat dia 10 de juny La Vanguardia publicava en portada que "Els homeòpates aclareixen que no s'oposen a la vacunació sistemàtica".

L'article recollia les declaracions del president de la secció d'homepatia del Col·legi de Metges de Barcelona (*sigh*) i en destacava la frase "No entenem per què sempre ens fiquen en aquest sac antivacunes".

Més enllà del fet que les opinions d'aquest col·lectiu sobre temes de salut em mereixen la mateixa consideració que les que puguin fer, per exemple, els taroristes, he dir que jo tampoc m'hi oposo, és més, hi estic plenament a favor.
Jo, i qualsevol persona amb dos dits de front. Al cap i a la fi les vacunes han demostrat ser el més poderós aliat contra malalties que fins fa molt poc provocaven estralls.

Tenint en compte tot això, mereix aquesta noticia aparèixer en portada?
Personalment crec que no. Que sobre un tema determinat un col·lectiu opini el mateix que (quasi)tothom no és ni tant sols noticia. Però tot té la seva explicació:

En primer lloc resulta que el nen d'Olot hospitalitzat per diftèria (primer cas a Espanya en 30 anys) no estava vacunat (s'han detectat més casos entre els seus companys de classe però cap ha desenvolupat la malaltia, estaven vacunats) per que els seus pares son (eren) antivacunes.

I segon lloc sembla ser que la mare del nen treballa en un centre homeopàtic (em nego a anomenar-lo clínica).

Algú hi veu cap relació entre aquests dos punts? Doncs no sou els únics.

Evidentment, vista la mala premsa que està tenint el moviment antivacunes aquests darrers dies (tot i que alguns mitjans s'entestin a donar-lis pàbul en ares d'una equidistància mal entesa, de la qual aquesta noticia n'es un clar exemple) els homeòpates han sortit corrent a aclarir que aquesta no és la seva guerra. Per que d'altres coses no, però saben molt bé com vendre la moto, al cap i la fi, tot l'I+D de l'homeopatia es destina a marketing ,estudis de mercat i en definitiva a comprar l'opinió pública, ja que no han d'investigar nous medicaments, ni fer-ne assajos, ni proves, ni res de res.

Curiosament, un dels productes estrella de Boiron, principal multinacional del sector amb una facturació de més de 600 milions el 2013 tot i no ser una "malvada farmacèutica", és l'oscilococum, un substitut de la vacuna de la grip.

Cal destacar que, a diferència del que passa amb la majoria dels productes homeopàtics, el seu nom està registrat per l'única empresa que el comercialitza, Boiron (un cop més, tot i no ser una "malvada farmacèutica").

La paraula oscillococcinum va ser encunyada pel francès Joseph Roy (1891-1978), que va servir a l'exèrcit durant l'epidèmia de la grip espanyola de 1918. Creia que malalties tan diverses com l'èczema, el reumatisme, la tuberculosi, les galteres, el xarampió o el càncer, eren causades per un diplococ (un bacteri) vibrant que declarava haver vist i al que va denominar Oscillococcus. En l'actualitat hi ha evidències irrefutables que demostren l'error de les afirmacions de Roy, atès que l'èczema i el reumatisme no són causats per bacteris, i les galteres són causades per un virus, massa petit per ser observat sota el microscopi òptic.

L'Oscillococcus no ha tornat a ser observat per ningú, i com a nom de gènere ja no és admès pels bacteriòlegs.

L'oscilococum de Boiron es prepara a base de fetge i cor d'ànec, diluït a 200C, es a dir, 1 part del pobre ànec per cada 10400 parts d'aigua (un 1 seguit de quatre-cents 0). Després la mescla s'utilitza per impregnar uns grànuls de sucre que un cop assecats son el producte final. Naturalment amb una dilució tan bestia no queda ni rastre de l'ànec i tot el que compres és sucre a preu d'or.

Així que, si ets dels que consumeixen productes homeopàtics, fes-te un favor i demana un genèric, que per menys d'un euro tens els mateixos efectes que amb els més de 2000 eurets el quilo que costen les tonteries homeopàtiques.Enllaços:
Microsiervos: No seas bobo: consume homeopatía genérica y ahorra un pastón
La Ciencia y sus Demonios: Después del caso de difteria de Olot, la Liga por la Libertad de la Vacunación erre que erre en su criminal postura de apoyo a la más irresponsable pseudomedicina
Viquipèdia: Oscillococcinum

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada