dijous, 10 de març del 2011

Randi i l'homeopatia

James Randi és un mag o il·lusionista famós per ser un dels principals defensors del pensament crític o escepticisme científic en vers el "pensament" màgic o religiós.

Va ser un dels fundadors (junt amb Carl Sagan e Isaac Asimov entre d'altres) del Committee for Scientific Investigation of Claims of the Paranormal (CSICOP) i de la James Randi Educational Foundation (es.wiki) la qual promou un premi d'un milió de dollars per a tot aquell que demostri tenir qualsevol tipus de poder paranormal (no, encara no l'ha guanyat ningú).

Us deixo un vídeo en que ens parla sobre l'homeopatia. Es tracta d'un fragment d'una conferencia que va donar a la universitat de Princeton l'any 2001 i que vaig tobar a Amazings.



També us recomano el reportatge Homeopatia: La prueba on donen veu tant als defensors com als detractors (tot i que ja us podeu imaginar quines son les conclusions) i en especial la part de la memòria de l’aigua que també podeu trobar a Caso Benveniste - La memoria del agua en el que Randi hi te un paper destacat.

Entrades relacionades:
06/11/2010 Homeopatia
10/11/2010 James Randi
12/12/2010 Ja soc homeòpata!

7 comentaris:

  1. Aquest Randi, més que un mag o il·lusionista, me pareix un egocentric que parla per a les parets. I referent al "reportatge" Homeopatia: La prueba, el vertader títol és "El fraude de la homeopatia". Val més no enganyar a ningú... o no? Per voler treure l'entrellat de segons què, pot ser seria millor començar per no tenir tants prejudicis. O no?

    Atentament

    ResponElimina
  2. Benvolgut JRR,

    En primer lloc gracies per el teu comentari, en segon lloc la propera vegada potser que t’hi esmeris una mica més.

    Per començar el títol original del documental és “Homeopathy: The test” que es tradueix al català com a “Homeopatia: La prova”. D’haver-lo vist ho sabries, el títol son aquelles lletres negres sobre fons blanc que surten al principi del documental i que el narrador tradueix al castellà com a “Homeopatía: La prueba”. Val més no enganyar a ningú... o no?

    De veritat et recomano que l’hi donis un cop ull, tal i com menciono a l’entrada donen veu tant a defensors com a detractors intentant no prendre partit. Fins i tot entrevisten al mateix Benveniste!

    “El fraude de la homepatia” és el nom amb el que la gent de cerebros no lavados va pujar el vídeo al youtube avançant les conclusions que n’extreuen, les quals no tenen per que ser les mateixes que en pugui extreure algú altre (tot i que sí son les que n’extrec jo). Suposo que en veure el títol de youtube has decidit que no valia la pena perdre el teu temps veient el documental i d’aquí el teu comentari precipitat respecte el títol, potser seria millor començar per no tenir tants prejudicis... o no?

    Respecte al teu comentari sobre el James Randi sàpigues que aquesta és la primera vegada i l’ultima que et permetré una tonteria d’aquest estil. Si argumentes la teva opinió, sigui quina sigui, seràs benvingut, si et dediques a insultar a la gent els teus cometaris seran eliminats. En el meu bloc l’únic que te permís per insultar sóc jo i no ho tinc per costum.

    Jo no tinc tanta paciència com el Luis Alfonso Gámez de Magonia així que si t’has de limitar a fal·làcies ad hominem o d’altres tonteries per l’estil millor et quedes allà i no em tornes a visitar. Si per el contrari exposes els teus arguments de per que creus que l’homeopatia o d’altres coses que jo considero bajanades funcionen amb molt de gust ho podrem debatre.

    Atentament.

    ResponElimina
  3. Bon dia,

    Primer de tot, gràcies per la informació sobre l'enllaç al vídeo... O bé faltava informació per part teva, o bé l'enllaç no era el correcte (per a mi, el titular TAMBÉ són les lletres negres sobre fons blanc que estàn situades sobre la pantalla on es veu el vídeo). El cert es què jo no em vaig fixar gaire amb el títol del vídeo original, si no tan sols amb el títol que la gent de cerebrosnolavados va bategar-lo (l'engany -en cas d'haver-hi- seria d'aquests, pas teu).

    Respecte al comentari sobre James Randi, perdona'm però tinc bastanta "mili" a les esquenes i m'ha semblat el posat (tant corporal com verbal) que utilitza propi del què he dit. Serà idees preconcebudes, prejudicis o el què li vulguis dir, però en cap cas és un insult el dir que una persona és un egocentrista [definició científica, de la ciencia de la Psicología]. Potser "el parlar per les parets" em vaig sobrepasar, pero és una expressió que la vaig llegir a no sé on i hem va agradar com a argument de debat [es broma]. S'ha d'admetre que té "labia" el Randi, però el què em va agradar més del vídeo és la darrera frase ("Pensa per tu mateix").

    Et prometo que no sé qui és aquest Luis Alfonso Gámez. I que no he escrit cap comentari a Magonia (que no sé ben bé què és, tot sigui dit de passada).

    Sobre el funcionament de la homeopatia no tinc res a dir (ho descònec totalment). L'únic que sé dir-te és que per algunes persones li ha "funcionat". Diràs que és efecte placebo, o l'evolució de la "enfermetat", o... Però el cert és que amb la medicina alopàtica no hi ha "sanació" (ni efecte placebo), i amb la homeopàtia sí.

    Ja et dic: posa cosa hi ha de debatre. Per segons qui, la homeòpatia no té arguments "científics" a on sustentar-se; i, per altres, els fonaments -i els efectes- de la homeòpatia encara no s'ha trobat la forma per part de la ciència d'explicar-ho. Amb això pens com en Lev Tolstoi, referent a l'alimentació vegetariana: s'ha de provar (si un vol, clar). El que no trobo bé és voler prohibir una pràctica (i uns estudis, i fins-i-tot! unes simples conferències) amb l'argument de que una cosa "no és científica". Quantes cosas hi han (sí, que existèixen!) que semblen contràries a les lleis naturals que, ara per ara, la ciència ens ha dit! Com diría aquell, "la ciencia adelanta que es un portento", i el que ahir semblava negre, avui és gris... i demá potser blanc. No som figures estàtiques "fetes i refetes", som pedres que anem polint dia a dia.

    Atentament

    ResponElimina
  4. Bon dia,

    Sobre l’enllaç: No crec que faltés informació: recomano un documental, hi poso el títol en castellà per que està traduït, l’explico breument, en dono la meva opinió i adjunto un enllaç per poder-lo visualitzar. Que hi falta? I l’enllaç és correcte, ahir per assegurar-me que encara era vàlid hi vaig accedir.

    Tant difícil és reconèixer quan un s’equivoca? Que tampoc és la fi del món! Tots ho fem de tant en tant. Jo mateix et vaig situar a l’òrbita de Magonia ja que la majoria de comentaris com els teus els veig allà i per no comprovar-ho em vaig equivocar. D’haver-ho fet no t’hi hagués trobat i t’hagués buscat a Por la boca muere el pez on sí que hi ets, o com a mínim hi ha algú que firma com tu i comenta com tu (és difícil de saber del cert ja que tu i d’altres teniu la mania de comentar sense enllaçar cap perfil ni res que us identifiqui més enllà de la firma).

    Respecte al Randi, un cop més, les fal·làcies no son benvingudes en aquest bloc. No m’importa quanta mili tinguis al darrere, pretendre que les idees que exposa algú no son vàlides atacant a la persona en comptes de a les seves idees és el que es coneix com a fal·làcia ad hominem i aquí no s’admet.
    Jo també tinc molta mili al darrere i el Randi és un tio collonut i per tant te raó. Ens podríem passar mitja vida discutint d'aquesta manera però no el conec personalment i probablement tu tampoc així que millor ho deixem estar. Simplement no hi tornis o el teus comentaris seran eliminats.

    Afirmes desconèixer el funcionament de l’homeopatia, aleshores que discuteixes? T’agrada discutir? A mi no em veuràs entrant a un bloc de cuina donant lliçons de com es fa una paella! Però d’homeopatia en se força, l’he pres durant molt temps i l’he estudiat. El meu pare és homeòpata així que per fer un comentari en defensa de l’homeopatia que no hagi rebatut abans t’hi hauràs d’esforçar i estudiar un mica. No estic interessat en la gent que parla sense saber de que parla.

    Per cert, ni tota la medicina “científica” és al·lopàtica (les vacunes en serien un exemple) ni tota l’al·lopàtica és “científica”. I efectivament no ho podem curar tot, però això no és motiu per recorre a la bruixeria. És cert que hi ha gent que afirma que la homeopatia els hi ha funcionat (en el documental en surten uns quants) de la mateixa manera que hi ha gent que s’ha curat (o ho afirma) utilitzant altres mètodes placebo (també la medicina convencional utilitza el placebo en alguns casos), fins i tot hi ha casos descrits de càncers que s’han curat sols sense seguir cap tractament, però, si tinguessis un càncer que faries? Sincerament, et posaries en mans d’un homeòpata o et buscaries un bon cirurgià?

    Finalment de coses no científiques se’n poden ensenyar moltes: història, art, economia, llengua... es pot ensenyar a cuinar, a conduir, a fer mitja... L’homeopatia no, per que? Per que es basa en fets que s’han demostrat falsos. Quan Hahnemann la va inventar cap allà el 1800 no és coneixen els bacteris, ni els virus, ni el número d’Avogadro (no va ser calculat fins al 1865) però avui en dia tenim els suficients coneixements per descartar-la. No s’ha d’ensenyar homeopatia (més enllà de com a curiositat històrica en un curs d’història de la medicina) i menys en les facultats de medicina, per el mateix motiu que no s’ha d’ensenyar alquímia a les facultats de química.

    ResponElimina
  5. Per cert, la psicologia no és una ciència. Quina mania que te la gent en posar l’etiqueta científica a tot el que es mou!
    L’homeopatia no és ciència, ni l’astrologia, ni l’acupuntura, ni l’economia, ni les mal anomenades ciències socials. Totes aquestes i d’altres son disciplines més o menys respectables que no tenen res de científiques, més enllà de que puguin algunes d’elles utilitzar les matemàtiques (com l’economia) o apropiar-se del seu llenguatge per fingir serietat.

    ResponElimina
  6. Bona nit,
    Veig que no has contestat els meus dos darrers parragrafs (jo no he dit enlloc que l'homeopàtia sigui una Ciència...). Podríem trobar més fal·lacies i mentides a Econòmia, Història o Política que no pas a homeopàtia, i no per això es prohibeix el seu estudi a les universitats. Ademés, com podriem ignorants com jo saber quelcom de la homeòpatia si vosaltres, els "coneixedors", prohibiu el seu ensenyament?
    Respecte a lo del càncer, doncs dir-te que no sé el què faria. Ara mateix estic en mans de traumatòlegs degut a una caiguda i trencadissa de canell, colze i repercusions en espatlla. Potser em diran que cal operar l'espatlla, però abans de fer-ho, prefereixo anar a un balneari per seguir tractaments diversos. A Alemanya, els tractaments de naturoterapia i els balnearis poden entrar en segons quins casos dins la Seguretat Social. A España, encara no (en això, encara som una "reserva").
    Jo no et prohibiria mai si vols estudiar el que vulguis. Aleshores, per què no permeteu els estudis de la homeopàtia, per exemple? Que et diu això de "viu i deixar viure"?
    Atentament

    ResponElimina
  7. Benvolgut JRR,

    És ben curiós, afirmes que no he contestat als teus dos últims paràgrafs i pensava haver-ho fet...a veure deixem mirar els comentaris anteriors... sorpresa! sí que ho he fet!

    Et suposaria molta molèstia llegir la meva resposta abans de donar la teva? No se, potser així la conversa seria més àgil.

    En fi, en el penúltim paràgraf, després de reconèixer no tenir ni idea de homeopatia (cosa que d’entrada t’hauria d’invalidar com a interlocutor en una conversa sobre aquest tema) afirmes que hi ha gent que s’ha curat gracies a l’homeopatia i que això la justifica i jo et responc que el fet que s’hagin descrit casos de curacions no implica que aquestes s’hagin degut a l’homeopatia. El fet que desconeguem com funciona una cosa no és motiu que inventar-nos una explicació.

    En l’últim paràgraf afirmes que per el fet de que la homeopatia no sigui científica no se’n hauria de prohibir la pràctica o l’estudi i jo et contesto que si s’ha de prohibir la seva pràctica i estudi no és per el fet de no ser científica si no per el fet d’estar basada en un principis que s’han demostrat falsos. A més afegeixo que és podria parlar d’homeopatia en curs d’història de la medicina (no es tracta d’eliminar la seva existència passada), de la mateixa manera que en un curs d’història de la biologia es podria mencionar que hi va haver un temps en el que en aquesta disciplina la gent de color era considerada membre d’una raça inferior. Afortunadament el temps passa, el coneixements augmenten i ens permeten deixar enrere raonaments que per més que en la seva època gaudien de gran acceptació s’han demostrat equivocats. Ensenyar avui en dia que un home de color és inferior no només seria una bajanada amb els coneixements que tenim actualment sinó que a més, afortunadament, està prohibit. No, no totes les opinions són vàlides, aquelles que contradiuen els fets objectius no ho són, potser amb l’exemple de la raça ho hagis vist més clar, sinó... doncs tu mateix. En qualsevol cas defensar una idea en base a que totes les idees mereixen un respecte no és acceptable en aquest bloc. Les persones a priori mereixen respecte, les idees no, se l’han guanyar.

    El més irònic de tot plegat és que et queixes de que no hagi atès a les teves peticions quan tu no has atès a les meves.

    Per començar no has reconegut el teu error en el primer comentari. Un comentari, per cert, fet amb molta mala llet... o no? M’acuses de faltar a la veritat i de formular les meves opinions en base a prejudicis..o no? I a sobre hi ha el “o no?”. I tot això en base a un error que no has admès, faltava informació per part meva o l’enllaç era incorrecte... però no, no ha estat culpa teva, per favor!

    En segon lloc, respecte a la pregunta del càncer, no saps que faries? Sincerament, això costa de creure! D’entrada no seria un homeòpata qui et detectes el càncer: “JRR l’hi hem detectat un tumor hauríem d’operar... Ui, esperi! Que ho parlo abans amb el meu homeòpata!”. Per el teu bé i el dels que t’estimen espero de tot cor que si has tirat pilotes fora en aquesta resposta hagi estat només per que no concordava amb el teu argument.

    En fi, per tot això crec que ja he tingut prou paciència amb tu. Té donat varies oportunitats i no les has sabut o no les ha volgut aprofitar. Sincerament, per la teva manera de comentar, crec que seràs més feliç retornant a Por la boca muere el pez o visitant Magonia (els enllaços a la secció La meva llista de blocs) on hi trobaràs a gent que estarà encantada d’entrar en un “diálogo de besugos”. Jo no tinc prou paciència per parlar amb una paret així que a partir d’ara els comentaris seran moderats abans de la seva publicació.

    ResponElimina