dijous, 10 de febrer de 2011

Els 1200 de Kepler

Fa uns dies es van publicar els últims resultats del telescopi espacial Kepler i han estat espectaculars: ha identificat fins a 1235 candidats a planetes! (fins ara en coneixem 525 fora del sistema solar)

Kepler es va enlairar el març del 2009 i va enfocar els seus 42 CCDs (95 megapíxels de resolució total) a una zona de la Via Làctia situada entre les constel·lacions del Cigne i Lira.

En aquesta zona s'hi troben unes 150000 estrelles les quals observa constantment buscant descensos de la lluminositat. Si en troba tres d’iguals i el període entre el primer i el segon és igual al període entre el segon i el tercer probablement hi hagi alguna cosa orbitant l’estrella: un planeta. Aquest mètode es coneix com a trànsit i també permet (segons com sigui el descens) fer una aproximació de la mida del planeta.

Naturalment això implica, per el temps que fa que va començar les observacions, que tots els candidats a planeta que ha identificat tenen períodes orbitals inferiors a 100 dies. Per trobar planetes com el nostre orbitant una estrella com el Sol hauran de passar encara 2 anys més.

Però no totes les estrelles son iguals, n’hi ha de més fredes que el Sol i això vol dir que la zona a la que ha d’orbitar un planeta per que hi sigui possible l’existència d’aigua en estat líquid (el que es coneix com a zona habitable) és més petita. Kepler ha identificat 54 candidats en aquestes zones i 5 d’ells tenen una mida similar a la Terra.

Encara és massa aviat per saber si estem sols però el que ja queda força clar és que les condicions que es van donar a la Terra per que hi sorgís la vida no son tant úniques ni (quasi) tampoc excepcionals.

Esperarem amb impaciència els següents resultats.

Informació més detellada a:
Los Viajeros estelares: El cazador planetario
Eureka: Los tesoros de Kepler
Eureka: Las otras tierras del Universo
Microsiervos: Kepler localiza mas de 1200 posibles exoplanetas

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada