dijous, 15 de novembre de 2012

14N 2012 Per que no he fet vaga (III)

14 de Novembre de 2012, vaga general i jo, com de costum, com cada dia, he anat a treballar. Per que?

És que potser no estic d'acord amb el dret a vaga? O bé estic d'acord amb les retallades? Potser és que a mi no m'afecta la crisis i els altres que es fotin? O considero que el govern ho fa el millor que pot en aquestes circumstàncies?

Res d'això.

O considero que el govern ho fa el millor que pot en aquestes circumstàncies?

No se si els governs ho fan el millor que poden però, pobrets, no en saben més, o si simplement els seus interessos difereixen dels de la majoria de la població.

Sobre aquest darrer punt m'agradaria recordar el discurs del polític canadenc Tommy Douglas en que explica una faula sobre una població de ratolins governada per gats: (Mouseland). No és que els gats siguin mals gats, és que els seus interessos difereixen dels dels ratolins. És un discurs de fa molts anys però malauradament encara ara molt vigent.

Tornant a la crisis, a Espanya, una de les primeres causes va ser la llei del sol aprovada pel govern del PP el 1998, amb Aznar com a president. Sobre aquest tema ja se n'ha parlat molt i ara no ho repetiré. Simplement recomanar-vos, per si algú encara no la vist, el divertit vídeo Españistán, i és que l'humor no s'ha de perdre mai.

Però els governs no son només responsables per la seva pèssima acció de govern, també ho son per la seva complicitat amb la banca. No podia ser d'una altra manera, al cap i a la fi la majoria de les caixes estaven (i estan) fortament polititzades. Com el cas Caja Madrid ,CAM i Bancaja controlades per el PP, que després de convertir-se en Bankia van passar a ser governades per l'ex-ministre popular Rodrigo Rato o, més aprop, Caixa Catalunya, amb l'ex-ministre socialista Narcís Serra al capdavant.

Més enllà de no voler barallar-se amb als seus amics existeix un altre motiu de pes per que els polítics no s'enfrontin a la banca, i és que aquesta ha regalat molts diners als partits en forma de crèdits que després s'han condonat.

Vol dir això que els partits polítics no paguen? No ho crec, simplement no paguen amb diners, i és que els favors s'han tornar.

Fins aquí bons motius per una vaga i per més d'una, aleshores, per que no fer-la?

Doncs per que als polítics els hi preocupa més aviat poc. Com apuntava en l'anterior article la principal conclusió que extrauran el polítics de la jornada de vaga serà que s'han estalviat una bona picossada en sous.

I que preocupa als polítics? Doncs perdre la cadira, i per una vaga no la perdran, tal i com va demostrar Felipe González l'any 89. A més, les eleccions catalanes probablement es decidiran per altres temes (in..inde..) i per a les espanyoles falten encara tres anys.

I si tot i així hi ha un canvi de govern? Com diuen a Madrid "tanto monta monta tanto", i si no pregunteu-lis als francesos, que es pensaven que per haver escollit a un president socialista que havia promès acabar amb les polítiques d'austeritat les retallades tenien els dies contats.

Així doncs, que podem fer? Doncs no votar-los, però votar.

A aquell que consideri no votar com un vot de càstig l'hi haig de dir que al congrés, al senat, al parlament i a etc. encara s'estan rient de la seva ocurrència. Als polítics només els hi preocupa la participació, i només de cara a la galeria, el dia de reflexió. A l'endemà es reparteixen els vots vàlids, siguin els que siguin, i tant contents, ja que sempre guanyen tots. Potser una participació extremadament baixa els hi faria mala consciència però tenint en compte la cara tan dura que es gasten (només cal veure amb quina patxorra afronten els casos flagrants de corrupció) no hi contaria.

En aquest sentit un vot nul resulta tant inútil com no votar i un vot en blanc és encara pitjor ja que afavoreix als partits majoritaris.

L'únic vot que serviria seria votar minoritari (i aquí no incloc iniciatives ni d'altres per l'estil). D'acord, si no s'arriba a un mínim ve a ser com un vot en blanc però un percentatge important de vot blanc, nul o inexistent no canviaria res i en canvi un bon percentatge de minoritari ho podria fer.

Respecte a aquest tema estic una mica decepcionat, després de que l'any passat sorgissin moviments com ara No els votis i sobre tot el 15M pensava que potser les coses començarien a canviar. Però a l'hora de la veritat van votar els de sempre pels de sempre, el PP-PSOE va tornar a guanyar i ,oh sorpresa!, res no ha canviat.

Així doncs menys vaga i més votar.

Entrades relacionades:
14/11/2010 14N 2012 Per que no he fet vaga (I)
14/11/2010 14N 2012 Per que no he fet vaga (II)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada